Karlatornet, nybyggardystopin på Lindholmen

Göteborg tycks från alla håll strösslas med byggnader som hoppas bli nya landmärken och sätta en permanent prägel på gamla och nya områden. Men få förväntas nå samma höjder som det som är på gång på Hisingen. I omedelbar närhet till det gamla Lindholmsvarvet, senare Eriksbergsvarvets reperationsverksamhet, växer efter en tids ekonomisk oro en ny gigant. Karlatornet – den nya scifi-dystopiska skrapan som jag hellre kallar Citadellen, eftersom dess kliniska snitt och orimliga höjd i illustrationer påminner mig om den från datorspelet Half-Life 2; där ett av utomjordingar koloniserat Jorden vars yttersta administration sker från en gigantisk citadell i stål mitt i en baltisk industriförort.

Bilder nedan ligger inte i kronologisk ordning. En sådan ska jag sammanställa när huset väl står klart. Fram tills dess uppdateras sidan då och då med nya bilder. [Senaste uppdateringen: 2021-11-22]

15 september 2021, betraktat från cykel- och gångbron över motorleden.

När färdigt ska skrapan bli 73 våningar, eller 245 meter, hög. Den höga prisbilden, skrytigheten och närheten till Geely:s nya huvudkontor på andra sidan gatan ger en misstanke att flera av husets välgörare kommer bli kapitalstarka kineser, eller åtminstone tillgängliggöras dom på sina besök till Sverige.

15 november 2021.
23 januari 2021, betraktat från Ramberget.
3 februari 2021, betraktat från Ramberget igen.
28 april 2021. Sett från Lindholmen Science Park hållplats.
17 juni 2021. Vidvinkel, i direkt anslutning till byggstaketet.
2 september 2021, betraktat från berget nära Prosten Ahlbergs gata.

Som kuriosa, två bilder på närområdet från Eniros historiska flygfoton-tjänst. Kolla själv på Eniro, Sjökort mm, historiska flygfoton. Väldigt god teckning kring Göteborg och med suverän precision.

24 januari 2022.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s