Betongarenan

Bravida Arena, fotbollsarenan som ersatte Rambergsvallen, är en byggnad som jag inte blir klok på. Det känns som ett bygge femtio år efter sin tid. Att lämna en nyupprättad byggnad, särskilt en som också hamnar så synligt, med naturale-grå betongfasad befriat från utsmyckning känns som något som man gjorde under Miljonprogrammets dagar och snabbt tagit lärdom från. De få kontraster kring fasaden är lånade åt massiva stålbalkar kring den till synes bepansrade entrén leder fantasin till ett sorts fängelse – eller fångläger.

En Schweizisk kamrat jag visade den här bilden undrade varför man låtit montera giljotiner runt arenan. Bild tagen 16 december 2020.

Ett annat problem som gör arenabygget så iögonfallande är att man gjorde sig av med de insynsskyddade trävallarna med det nya bygget. Vilket gör att man plötsligt ser hela byggnaden och i stor detalj från vägen och gångbanan.

Arenan hade mått bra av en mer välkomnande profil. Lite färg för att komma bort från den stumma omålade betongen hade gjort mycket. Nog för att gamla Rambergsvallen inte heller var någon skönhet, av det lilla man kunde tyda den bakom det forna gamla träbarriären (blogglänk här). Men det krävs inte mycket för att få lite liv i fasaden. Rambergsvallens forna färgkombination i en sorts karamellnyans och brunt är kanske en produkt av sin tid, men skulle bidraga åtminstone till en mer färdig look. Eller en skrikigare, med risk på jätte-skrikig, gul-svart färgkombination för att anknyta till BK Häckens färger hade nog också, med rätt utförande, kunna duga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s