Gamla begravningsplatsen vid Svingeln

Gamla begravningsplatsen vid Svingeln är en plats jag i förbifarten haft ögonen på men aldrig riktigt fått tillfälle att titta närmare på. Det som fångade mitt intresse till en början var den kupolbeklädda byggnaden på begravningsplatsen med igenspikade fönster. Ett tecken på en inte särskilt ömsint förvaltning, som i sin tur kan betyda ett bildskönt förfall.

Det jag såg på begravningsplatsen var en plats i betydligt sämre skick än jag först trott. På ett sätt som jag gillar – när naturen tar över bitvis, när det känns som platsen är helt övergiven och, trots det centrala läget, att gå där det känns som ingen bemödat sig gå på länge. Grindar som saknas, gravstenar så ärgade av elementen att det ser ut som det aldrig stått några namn ingraverade, trädstammar som med tiden spräckt sina omringande metallstaket

Det fanns ingen information kring gravplatsen, ingen skylt som talade om platsens historia. Davidsstjärnan på den kupolbeklädda byggnaden, och på flera av de bättre bevarade gravstenarna, blev den tydligaste indikationen på att detta var en judisk gravplats.

När jag kom hem kollade jag upp kort historia om platsen: gravplatsen invigdes på 1790-talet, utökades kort inpå 1800-talet varpå en del oanvänd yta senare gick åt på 1850-talet när Sveriges järnväg byggdes och 1982 när de nya spårvagnsrälsen mot Angered skulle byggas flyttades en del gravar när kommunen behövde marken. Wikipedia-artikeln här, med en del gamla bilder på området i bättre skick.

I korthet ett anrikt område. Jag hoppas att man på sikt monterar informationsskyltar i närheten för att göra informationen kring gravplatsen mer omedelbart tillgänglig. Det ruggiga skicket på delar av området gör inte mig så mycket, det kan bidraga till en känsla av genuinitet och historia som jag upplever Göteborg sakna när stan putsas upp och när mycket av stadens identitetsbärande historia antingen är rivet eller gömt bakom puts och fix.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s