Svenska neutralitetens falska triumf

Vår neutralitet räddade oss undan nazisterna och säkrade vår trygga passage genom Kalla Kriget. Så låter det ofta från politiker när vår militära neutralitet diskuteras. Särskilt när ett NATO-medlemskap kommer på tal. Ett sentiment som i stort stämmer dåligt.

Under andra världskriget slapp vi undan ett skarpare angrepp från nazisterna genom att vi hade naturtillgångar och infrastruktur som nazisterna behövde – och efter att de 1939 slagit ned Polen behövdes ingen maktdemonstration. Det enda ett svenskt militärt motstånd rimligtvis kunnat resultera i vore en meningslös slakt av svenska värnpliktiga, oavsett om vi vore medlemmar i en försvarsallians eller ej. Vi klarade oss i huvudsak genom nazitysk nåder. En nåd som också av vissa historiker menar förlängde kriget med ett till tre år när Sverige försåg nazisterna med strategiska produkter och järnmalm deras krigsmaskineri desperat behövde. Neutrala Norge hade inte samma lyxiga läge när de invaderades av Nazityskland 1940. Vars ockuperande trupper ett år senare snabbt kunde färdas med svensk järnväg när striderna skiftade österut.

Efter kriget var Danmark och Norge med i första omgången länder som anslöt sig till det unga NATO. Tillsammans med bland annat Nederländerna och Belgien som också drabbats hårt av kriget. Finland har i brist på reell politisk möjlighet inte anslutit sig till NATO men odlar istället i nordiska mått en stor inhemsk militär.
 
Under Kalla Kriget tog USA Europa under sin sitt beskydd för att hålla sovjeterna på behörigt avstånd när kontinenten fortfarande var skör efter kriget. I detta åkte Sverige snålskjuts på flockimmuniteten som våra grannländers vaccinering mot sovjetiskt vapenskrammel innebar. Samtidigt som vi efter kriget var i unikt gott skick som industriland att producera produkter och exportera naturresurser till kontinenten. Grunden för vår stora ekonomiska tillväxt under 1900-talets andra hälft är ett resultat av det krig som vi också bidragit till att förlänga.

Att mena på att vår neutralitet varit vår räddning är högmodigt. Vår räddning under kriget var vår nyttighet – och en stor dos tur. Under Kalla Kriget levde Sverige under effektivt NATO-skydd genom vårt läge gentemot anslutna grannländer.

Huruvida vi borde gå med i NATO eller inte är en annan fråga. Med vårt guldkort-men-inte-medlemskap i NATO kanske nästa steg ligger närmare till hands om många tycks vilja inse. Men faktum kvarstår, vår militära neutralitet har inte räddat oss och är inte en magisk vit flagga som vi kan plocka fram för att kringgå omvärldens konflikter när de närmar sig vår dörr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s