Vaken.se – Livsfarliga stekpannor

Vaken.se har seglat upp på min radar efter de publicerat några minst sagt märkliga artiklar. En av de senare är en artikel kring de skräckinjagande och livsfarliga teflonstekpannorna. Artikeln är hastigt nedtecknad, med källhänvisningar – eller snarare källantydningar – någonstans mellan svårnavigerade till helt omöjliga att luska fram. Det talas t ex om en icke specificerad professor i matsäkerhet i USA som upptäckt mycket farliga ämnen som frigörs från teflonbeläggningen under uppvärmning. Den okända personens titel ska tydligen räcka för att göra fyndet trovärdigt.

”Dupont som tillverkar teflonstekpannor medger själva att teflon som upphettas på vanliga spisar kan ge influensaliknande symptom. Tester av en professor i matsäkerhet från USA har upptäckt att flera mycket giftiga ämnen avges vid upphettning av teflonpannor, och detta vid matlagning på vanliga spisar.

Bland dessa ämnen finns vissa vid låga doser kan vara dödliga för människor. Vid litet högre temperaturer som kan nås på vissa typer av teflonpannor avges det kemiska stridsmedlet PFIB och en substans som verkar likt fosfogen (COF2) som användes som kemiskt stridsmedel under andra världskriget.”

Lite högre temperaturer i detta fallet är någonstans runt 70 grader över normal användning. Vid normal stektemperatur under 250 grader Celsius hittar jag ingenting som pekar på någon meningsfull risk. Vid temperaturer kring och över 250 grader Celsius börjar en viss gasbildning ta vid och mot 320 grader Celsius når materialet sin smältpunkt. Alltså långt över normal temperatur. Svenska Wikipediaartikeln här.

Den enda kopplingen mellan PFCE och PFIB jag hittar är denna artikeln. Men igen, vid normal uppvärmning sker inte gasbildningen, så kusten är – till synes – klar. PFIB är klassad som, på engelska, Schedule 2 enligt konventionen om förbud av kemiska vapen. Alltså en kemisk produkt som kan användas som stridsmedel eller användas för bombtillverkningen men som också har begränsad (civil) industriell användning. Att kalla ämnet för i sig kemiskt stridsmedel är felaktigt.

”Att det är tillåtet att använda dessa teflonpannor som släpper ut så många giftiga partiklar och gaser är skrämmande. ”

Skitläskigt så länge som man låter sig skrämmas av andra lekmän som läst andra lekmäns skräcksummeringar. Undvik att rista in luffarshackbräden och undvik att steka så varmt att teflonbeläggningen smälter och oro är överflödig. Ett mindre axplock svenska länkar nedan:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s