6 maj 2018 – Lundbysymfonikerna – Tjajkovskijs pianokonsert

6 maj Göteborg, Lundby Nya Kyrka
Lundbysymfonikerna

Sommarvärmen gör sig påmind i Göteborg. Om inte de rosa körsbärsträden skvallrade om årstiden skulle man lätt kunna tro att det var juli månad redan. Lagom till denna ljusa och varma majdag spelar Lundbysymfonikerna tillsammans med pianisten Johan Möller Lekemo i Lundby nya kyrka.

maj 10 2018_48.jpg

På kyrkogården stod en lång svans av musikanters och besökandes bilar.

maj 06 2018_17.jpg

Det är en något märklig känsla att röra sig runt entrén till Lundby nya kyrka efter att som elev på Jättestensskolan haft flera skolavslutningar och skolutflykter dit – och ofta runt denna tid på året. Väl då, som sommarlovsivrig elev som våndades i den till synes oändliga ceremonin som retsamt höll mig från sommarfriheten, kunde jag inte tänka mig närma mig denna byggnad per egen fri vilja.  Sisådär 15 år senare och med ett tacksamt fototillfälle som motivation var det en lätt tröskel att komma över.

Väl inne i kyrkan var dagens spelning redan igång. Så jag sätter kameran på sitt tysta slutarläge och smyger runt bakom och till sidan om bänkraderna i jakt på bra bildtillfällen utan att störa publiken mer än nödvändigt.

maj 08 2018_4.jpg
maj 08 2018.jpg

Som musikaliskt obildad blev jag förvånad över att de naturliga avbrotten mellan spelningens stycken inte möttes av applåder. Kanske var alla förutom jag med på upplägget eller så väntades det artigt på någon att börja. Tur var väl att kameran tagit mina händer i anspråk så jag inte råkat applådera allena.

maj 08 2018_5.jpg

När första akten av spelningen var klar kunde dirigent och pianist Daniel Björkdahl vända sig om och tillsammans med övriga ur Lundbysymfonikerna ta emot publikens applåder. Som fortsatte en bra stund i den varma kyrkohallen även när kaffe- och vattenpaus hägrade i den betydligt svalare foajén.

Efter pausen letar sig publiken sakta tillbaka under ett entusiastiskt sorl som sakta avtog allt eftersom åskådarna hittat sina platser och orkestern, nu något förstärkt, kommit på plats.

Nästa akt var något annorlunda i natur jämfört med förra stycket, med långa pianosolon, så det blev färre bilder – dels för att undvika att störa presentationen med kamerans slutarljud men också i brist på bilder som inte blir den andra omedelbart lik.

maj 08 2018_9.jpg

Johan Möller Lekemo på piano.

Nedan följer ett något större urval av bilder från spelningen, plus någon enstaka miljöbild runtomkring Lundby nya kyrka:

2 reaktioner på ”6 maj 2018 – Lundbysymfonikerna – Tjajkovskijs pianokonsert

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s